lördag 22 juni 2013

Rullskidpremiär

Medan resten av Finland låg hemma med krapula i morse, dammade jag av rullskidorna och gjorde säsongens premiärtur. Ett lager har gått sönder i ett av hjulen, så vi får se hur länge skidorna håller. Det blev en 12 km:s länk som gick oväntat lätt. Och roligt var det!

Nu då jag har blivit så pass "veteran" att jag har slitit ut ett par rullskidor, kanske jag får ge lite tips till nyblivna rullskidåkare:

- Använd ett par mjuka stavar för att skona armbågarna. Ju billigare och plastigare stavarna är, desto bättre. Vanliga skidstavar funkar fint om man byter ut ändarna.
- Väss stavpiggarna då och då så att du får bättre grepp i asfalten. Det är inte roligt att krafsa frenetiskt utan att komma någonstans.
- Använd ett par gamla skidskor som du inte är rädd om, eftersom de blir smutsiga av allt grus.
- Tvätta av rullskidorna efter varje gång. Skruva upp hjulen och putsa inuti efter varje säsong (vilket jag tyvärr inte gjort).
- Byt skidorna mellan fötterna efter halva vägen. Då nöts hjulen mera jämnt.
- Parstaka så mycket som möjligt. I brantare backar kan du göra frånskjut med ena benet för att komma framåt.
- Börja rullskidträna på ett ställe med lite trafik och få backar. Sök också efter en liten backe där du kan testa att bromsa farten genom att "kurva" med fötterna.
- Studera rullskidteknik på Youtube så att du får inövat rätt teknik från början. Håll armarna lite vinklade och ganska nära kroppen, för så utnyttjar du styrkan bäst. Använd magen och ryggen i varje stavtag. Efter ett ordentligt rullskidpass är det magmusklerna man ska vara sjuk i, inte armarna.
- Gör inte för långa länkar i början. Ju tröttare du blir, desto större är risken att du vurpar.
-Använd handskar och hjälm! En färgglad tröja gör att du syns bra i trafiken. Om du rullskidar på landsvägen är det höger sida som gäller.

Många roliga rullskidstunder önskar jag er!

4 kommentarer:

 1. Fina tips. Du är en expert. :-)
  Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Känner du dig lockad att börja rullskida kanske? ;)

   Radera
 2. Oj har du nött ut e par rullskid? Duktigt!!
  Jag sko rekommender ti ha knäskydd å ;)
  Jag rullar på v sidan för ti ha bäter koll på bilan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så roligt att nöta ut rullskidor, för det blir en dyr historia. Vi ska prova byta lagret i hjulet. Om man hamnar att köpa nya hjul kostar det 50 euro styck och då måste man byta alla samtidigt. Nästan lika bra att köpa nya rullskidor då.

   Jo, jag har läst på nätet att man kan rullskida både på höger och vänster sida av vägen.

   Radera