fredag 29 juli 2016

Träning efter förlossningen

Min vän Pernilla efterlyste ett inlägg, där jag skulle berätta lite mera om hur min träning har sett ut efter förlossningen. Så här kommer min story!

Då jag kom hem från BB började jag förstås göra knipövningar. Till först blev det inte gjort så ofta då det fanns så mycket annat att tänka på, men efter att jag laddat ner appen Tät, så började jag komma ihåg att göra övningarna. Efter några dagar började jag stärka de inre magmusklerna genom att göra övningarna i appen Mamma Mage. Denna app kan jag verkligen rekommendera. Den kostar några euro, men det är den värd. Jag tränar fortfarande Mamma mage-övningar dagligen. Så småningom började jag göra magaktiveringsövningar från Lofsans mammaträningsbok.

Min första egentliga motionsform var promenader. Redan några dagar efter förlossningen var jag ut på en promenad. I min dumhet tog jag i alldeles för hårt och gick en halvtimme i rask takt redan första gången, men det kändes inte alls bra i bäckenet. Så jag fick ta några steg tillbaka och börja göra kortare vagnspromenader i långsam takt. Idag gör jag dagligen långa powerwalks med vagnen utan några problem.

Två veckor efter förlossningen var jag uppe på trainern och cyklade. De första gångerna kändes det inte något vidare, men redan den tredje gången kände jag mig inte lika ledbruten. Det var skonsamt för kroppen, men jag fick ändå ut de välbehövliga endorfinerna. Då jag gjort Lofsans magaktiverinsövningar några veckor gick jag över till styrkeövningarna, som gick ut på att stärka baksidan av kroppen. Det gjorde gott för skulderbladen, som var sjuka efter allt bärande och ammande.

I april började jag delta i Stark mamma-gruppträningspassen i Skolparken. Där var det mamma-anpassad styrketräning som stod på programmet. Det var roligt att träffa andra mammor, och de flesta hade med sig sina bäbisar i vagnarna. De första gångerna sov Elsa gott i sin vagn, men mot slutet av kursen började hon vakna till då vagnen inte rördes, så då skaffade jag barnvakt.

Vartefter jag inte behövde amma Elsa lika ofta, kunde jag börja träna lite mera. Jag började cykla utomhus och rullskida. Jag konstaterade i ett tidigt skede att löpningen måste jag vänta lite med ännu, men nu sex månader efteråt så börjar det så småningom gå att jogga lite med vagnen. För tillfället rullskidar jag en eller två gånger i veckan, cyklar en gång i veckan (vanligen cyklar jag hem då vi har varit och hälsat på någon) och tränar funktionell styrketräning en gång i veckan. Nu har jag dessutom laddat ner en Yoga-app och tänker testa på lite yoga. Jag har gått ner alla kilon efter graviditeten, men kroppen ser förstås inte lika ut som förut (Hello Putmage! Good bye Bak!). Men det är en värdslig sak.

Pernilla undrade hur jag ser på det här med träning efter att jag har fått Elsa, eftersom jag tränade ganska mycket förut. Innan jag blev mamma var träningen mer av en hobby. Nuförtiden är träningen mitt andningshål, mitt sätt att samla energi för att orka vara en bra mamma. Min tidigare träning var mer prestationsinriktad, men nu är jag bara glad över all träning som blir av. Så småningom växer kanske tävlingshornen ut igen, men just nu är jag nöjd med att träna bara för välmåendets skull.

Endorfinhög mamma

2 kommentarer:

  1. jeii vad kul att du är på bloggbenen igen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja vi får se hur aktiv jag orkar vara här på bloggen ☺

      Radera