fredag 27 april 2012

Konsten att köpa en cykel

Tänk att det är någon som tittar in till min blogg varje dag, fastän jag skriver så sällan nuförtiden! Men här kommer ett litet inlägg. Ni är förstås jättenyfikna på hur cykelköpet gick till (om inte, så kan ni sluta läsa här).

Våren kom hastigt emot och jag blev otålig då Velomoto inte började höra av sig angående Trek dammodellerna. Patrik gjorde en rekognoseringstur till Kokkola och kunde konstatera att det inte fanns några damracers, men däremot herrcyklar av märket Trek och Felt. Samma dag som Patrik for till jobbet, kom jag på att jag skulle fara till MySports i Vasa. Där upplever jag att jag alltid har fått bra service. Givetvis ringde jag dit före och frågade vad de hade för cyklar.

När jag kom till MySports började jag med att prova två herrstorlekar av en Wilier. Jag kände genast att M-modellen hade för långt avstånd mellan sadel och styre och överlag var cykeln lite vinglig. Sedan provade jag en dammodell av Canondale Synapse. Den hade jättebra åkkänsla, men problemet var att den kändes för liten (storlek 51). Som tur var höll en av försäljarna med mig, och tog reda på att storlek 54 kunde beställas in. Men den skulle komma om 1,5 vecka och så länge kunde jag ju inte vänta. Plötsligt kom han på att han hade en Cube Streamer herrmodell, som stod och samlade damm. Jag provade den och jag var kär! Jag kan inte så mycket om cyklar, men jag kände genast att den här cykeln var av kvalitet. Han prutade 200 € på priset, så jag blev inte helt ruinerad.

Jag kom hem från Vasa en 20-tiden och ville naturligtvis genast ut och prova min nya pärla. Och den gick så lätt, så lätt! I sommar ska det bli åka av! Men nu börjar det mödosamma arbetet att ställa in cykeln, eftersom jag har så långa ben och så kort överkropp. Efter min cykeltur märkte jag att sitsen var satt för långt bak och var framåtlutad, så det skall bli intressant att prova cykla efter att jag ändrat de sakerna. När Patrik kommer hem skall vi vända på stemmen (grejen som håller i styret), för att få styret lite uppåt. Just nu känns det som att körställningen är lite väl krokig, för jag är ju van att sitta mera upprätt. Eventuellt kan det bli aktuellt att köpa en kortare stem för att förkorta utrymmet mellan sadeln och styret. Och en ny sadel tänker jag absolut köpa!

Snygging!

I morgon hoppas jag på vackert väder, så att jag får ta en långlänk på min fina cykel. Längtar!

8 kommentarer:

 1. Jo det brukar ju ta sin "lilla" stund att få till sittställningen... Har själv också svängt styrstammen (på svenska), främst för långrundornas skull. Har du tänkt joina NCK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj jaaa, heter det styrstam på svenska? Varje dag lär man sig något nytt! :)
   Jag ska fara med på NCK:s onsdagsrunda och kolla läget. Jag skulle gärna vilja lära mig mera om att cykla i klunga. Brukar du vara ut och cykla med NCK?

   Radera
  2. Jag har ju varit medlem ett bra tag nu men ALDRIG kommit mig för att haka på... Det ska det nog bli ändring på har jag tänkt. Du får dra dit mig nån onsdag. ;)

   Ser förresten att din styrstam saknar en Garmin 500 eller Garmin 800. ;)

   Radera
  3. Har du förresten tänkt skaffa sadelväska, innerslag, verktyg, pump och sånt? Man får ju relativt lätt punktering. Okej ofta händer det ju inte men 4-5 gånger har det väl hänt med racern för min del så jag brukar nog vilja ha med så jag klarar mig.

   Med NCK är det ju ingen fara förstås. Då får du säkert bara stå och se på så fixar någon allt åt dig. ;)

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Matias: Vore kul om vi skulle vara flera som skulle haka på en onsdagsrunda nån gång! Jo, jag har nog tänkt skaffa mig ett reparations-kit och lära mig hur man handlar i krissituationer. Patrik erbjöd att jag skulle få byta däck på hans gamla "Bettan" som övning. Men någon Garmin blir det inte. En gammal, hederlig cykelmätare från Motonet duger bra åt mig.

  SvaraRadera