söndag 14 november 2010

Denna veckas träning m.m.

Så här har träningen sett ut den här veckan (ca 7 träningstimmar):
Måndag: Vila
Tisdag: Rullskidåkning, 12 km
Onsdag: Styrketräning (mage-rygg)
Torsdag: Rullskidåkning, 14 km
Fredag: Vila
Lördag: Stavgång, 13 km
Söndag: Styrketräning (armar-ben)

Jag har inte hunnit vara på bloggen den här veckan. Vi kom alltså från London i måndags. Vi hade en riktigt bra resa med sightseeing, mycket ätande, fint hotell och många nya intryck. Så mycket sportande blev det inte, men vi promenerade ganska mycket. Lite vattenlöpning och ett gympass hann jag också med på hotellet. Dessutom hittade vi en sportaffär, där de hade en helt vansinnig rea! Jag fick ett par springtajts, två -pajtor och en -tröja för 40 €! Ifall de skulle ha haft min skostorlek, skulle jag också ha kommit hem med ett par Asics Nimbus för 72 € (som kostar 169 € i Finland).



Den här veckan har jag börjat äta enligt lchf (low carb high fat). Kosthållningen går ut på att man äter väldigt lite kolhydrater, och desto mera fett och proteiner. Det är flera personer i min omgivning som har börjat med dieten, och då blev jag också nyfiken på att prova eftersom jag har hört mycket positivt om vad man kan uppnå.

För mig personligen handlar det i första hand inte om att gå ner i vikt, utan om att må bättre. Jag är beroende av kolhydrater och mitt blodsocker åker upp och ner som en jojo, vilket mitt humör också påverkas av. Med tanke på hur mycket jag tränar har min kosthållning varit ganska bristfällig (många smörgåsar involverade).

Dessutom är jag intresserad av att veta om jag kan förbättra min uthållighet. I Botnialöpet gick jag ju in i väggen efter 21 km. Det finns vissa som påstår att om kroppen tar energi från fett istället från glukoslagren, orkar man längre. Det återstår att se! Jag kommer att rapportera här på bloggen om hur det går. Det blir säkert en hel del recept också. Jag tillbringar ganska mycket tid i köket nuförtiden och experimenterar fram olika nyttiga maträtter. Det känns riktigt roligt faktiskt!

På tisdag börjar förresten min simteknikkurs i frisim med Vasa simsällskap!

8 kommentarer:

  1. Hejsan. Du är så otroligt duktig! Simkurs!Och den där dieten kunde vara något för mig också...mycket rostat bröd blir det. Och blodsockret och humöret, ja, det hänger ihop. Du är välkommen på 4-års kalas lörd 20.11 efter kl 18. Men där blir det nog svårt med dieten...De andra blir avundsjuka, om du får en god biff med sallad och en god dressing. Egentligen borde man bjuda på mat istället, men det är så mycket enklare med sötsaker. Ha en bra vecka. Kram, A-L

    SvaraRadera
  2. Hei kiva kun olet taas täällä ! :) Tuo ruoka juttu sopiis mullekin en syö voileipiä mutta kakkuja kylläkin (niinkuin tiedät )Pian päästään hiihtämään !Terveisin Arja

    SvaraRadera
  3. Jag har faktist också funderat på lchf! Mest för att se om det kunde hjälpa mot min krångliga mage. Men ännu har jag inte varit tillräckligt modig..;) Får ju se om det funkar för dig nu. :)

    SvaraRadera
  4. A-L: Vi har nog båda problem med blodsockret. Kommer du ihåg den där gången vi gick vilse i skogen och blev hungriga? ;) Tycker absolut du skall testa lchf, om du har möjlighet. Det är inte så svårt egentligen. Efter en tid kan man ju gå över till en mera GI-inriktad diet, så får man äta långsamma kolhydrater. Tack, vi kommer gärna på kalaset. Men vi behöver ingen biff, det räcker bra med kaffe.

    Arja & Jessica: Rekommenderar verkligen lchf (fastän jag bara har hållit på en knapp vecka). Sötsuget minskar och magen blir bättre. Ingen mera ballongmage!

    SvaraRadera
  5. Funderar hårt på nya skor för jag har tydligen helt fel skor...båda paren... Jag har Kayano 16 och GT-2150 och båda har ju överpronation. Fel fel, jag ska tydligen ha en stabil neutral sko.

    Funderar nu på Nimbus eller DS Trainer. Såg att du i detta inlägg skulle ha köpt ett par Nimbus om de funnits i rätt storlek, är det en sko som passar bra åt dig och som du kan rekommendera?

    SvaraRadera
  6. Jag kan rekommendera Nimbus för alla som har ett neutralt löpsteg. Jag har varit riktigt nöjd med mitt par, men tyvärr blev deras livstid ganska kort efter att jag gick Samariaravinen med dem. Men jag använder dem ännu, fastän de är lite nötta. Det är det första skoparet som gör att jag överhuvudtaget inte tänker på vad jag har på fötterna, vilket jag ser som positivt. De passar perfekt! Jag hade ju också Kayano före, och de var alldeles för stabila för mig.

    Min syster har DS Trainer. Hon tycker att de är roliga att springa med, men eftersom de har mindre dämpning än ett par vanliga träningsskor får hon lite sjukt under trampdynorna.

    Har du varit till den där specialisten nu? Var det han som sade det där om skorna? Vad sade han annat då?

    SvaraRadera
  7. Jaså tar Samariaravinen död på löpskor?

    Specialisten kom fram till att det är yttre ledbandet som är ömt så det är alltså inte något klassiskt löpknä. Troligen på grund av att knäna fjädrar lite utåt vilket ju skapar en spänning på ledbandet. Jag har dessutom muskelstramhet i framlåret. Så stretching och skobyte är hoppeligen medicinen.

    Ser jag skrev "STABIL neutral sko", det skulle vara "RAK neutral sko". Han såg att en av skorna var rätt sned...

    Men just nu kan jag inte riktigt stretcha på sättet han visade för det tar rätt sjuk i ledbandet efter allt pillande under undersökningen.

    SvaraRadera
  8. Jepp, rejäla vandringskängor rekommenderas för ravinpromenader!

    Vad bra att specialisten kom fram till vad som är fel, så kan du göra något åt det. Hoppas stretchingen och nya skor gör susen!

    SvaraRadera