söndag 29 december 2013

Träningsåret 2013

Jag visste inte riktigt om jag skulle orka skriva någon "årskrönika" i år, men det vore ju synd att bryta en fin tradition. Så här såg mitt träningsår ut:

Januari Året inleddes med gynnsamt väder för oss skidåkare. Jag skidade i medeltal fyra gånger per vecka och skrapade ihop 329 km genom att besöka nejdens olika skidspår.

Februari


I februari blev det inte lika många skidkilometrar, eftersom jag laddade upp inför och vilade mig efter både BotniaVasan och Fäbodaloppet. Båda loppen var jag väldigt nöjd med. Efter att jag fått reda på att jag seedat mig till femte startled med 15 sekunders marginal, kunde jag inte låta bli att anmäla mig till Vasaloppet.

MarsEftersom jag kände mig i så fin form hade jag hade höga förhoppningar på det här Vasaloppet, men tävlingen blev en flopp för min del. Veckorna efteråt gick åt till att återhämta mig fysiskt och slicka såren efter besvikelsen. De sista veckorna i mars kunde jag åter njuta av skidåkningen i soldränkta skidspår på vandringsleden och på isen. Vi åkte också till Ruka över påsken och fick skida några dagar där.

AprilDe första veckorna i april samlade jag skidkilometrar för att komma upp till totalt 1000 km under säsongen. Sista skidturen gjordes fredagen 12.4 i åtta graders värme och därmed var målet uppnått. Snön smälte snabbt, för på söndagen 14.4 gjorde jag vårens första cykeltur.

MajSom vanligt blev maj den månad då jag i min iver samlade ihop flest cykelkilometrar: 726 km blev det. Jag var med i PP runt och avverkade flera långrundor på cykel. Jag började också springa lite och vann ett träningskort till ett gym.

JuniÄven juni månad präglades mest av cykling, både ensam och i grupp. På midsommaren gjorde jag säsongens första rullskidtur. Juni var en så där allmänt lyckad månad, eftersom jag fick en träningskompis på heltid då min sjöman kom i land för gott.

JuliSemestermånaden kickade i gång med en rejäl träningsvecka. Sedan var det dags för Matias' och min årliga Långrunda, som snopet nog slutade vid 274 kilometer p.g.a. spöregn, magknip och knäont. Efter det var jag flunssig och hade knäont i en vecka, varefter jag så småningom kunde börja träna igen.

AugustiAugusti inleddes med Botniacyklingen med Team Vesterlund. P.g.a. avsaknad av stor klunga blev tiden inte lika bra som i fjol, men jag var ändå nöjd med min insats. Cykelsäsongen fick ett tråkigt slut då jag vurpade på en långrunda och kraschade cykeln. Som tur klarade jag mig undan med lite skrapsår och blåmärken.

SeptemberEftersom min cykel inte längre var brukbar fokuserade jag istället på rullskidåkning och löpning. Jag började älghufsa (dvs. springa med stavar) på roskgrävsbacken för att få upp flåset lite. Jag började också gå på olika ledda jumppatimmar på Fitness club.

Oktober


I oktober blev rullskidpassen längre och längre. Jag fortsatte att vara duktig genom att träna styrketräning både hemma och på gymmet. För första gången i livet provade jag att springa med en fallskärm.

November


I början av månaden monterade Patrik ihop min nya Canyon-cykel som anlände från Tyskland. Cykeln förblev dock oprovad p.g.a. slaskvädret. Rullskidsäsongen avslutades 9.11 med en rejäl långrunda, då jag rullskidade till Pias Livs (totalt 34,8 km). Efter det började jag istället göra längre springturer för att upprätthålla flåset. I brist på snö började Team Vesterlund gå på spinning en gång i veckan.

DecemberInför skidsäsongen inköptes ett par nya Fischerskidor. Skidpremiären gjordes 6.12, men p.g.a. det skrala snöläget blev det bara fem skidturer i december månad. Alternativträningen i form av löpning, spinning, simning och styrketräning fortsatte. I mitten av december sprang jag 22 km på ett långpass, vilket var det längsta jag hade sprungit i sträck sedan 2010.

Under 2013 blev antalet träningstimmar något fler än under föregående år. Förhoppningsvis innebär 2014 många roliga träningsutmaningar, kanske i form av någon ny tävling. Och så hoppas jag förstås på snö!

1 kommentar:

  1. Tack för krönikan. Intressant och inspirerande.
    Gott nytt år.
    Sus

    SvaraRadera